Новини

Балаклійська громада отримала «мобільний ЦНАП»

 7_Balakliya.jpg

Шведсько-український проєкт PROSTO продовжує підтримку громад Харківщини. В січні 2023 року Балаклійська громада отримала авто та два комплекти техніки для надання послуг мешканцям.

Рішення щодо вибору громади було прийняте за результатами моніторингу і комунікації з деокупованими громадами, а також у координації з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, Мінцифрою та Харківською військовою обласною адміністрацією. В першу чергу враховувалися такі критерії як розмір громади, кількість населення, кількість населених пунктів та відносна безпека. 

1_Balakliya.jpg

3_Balakliya.jpg

«Одним із основних принципів, який впроваджуємо у відбудові, є її людиноцентричність. Саме тому ми сконцентровані перш за все на задоволенні базових потреб громадян, серед яких є й соціальні послуги, які надають ЦНАПи. Повернувши базову соціальну інфраструктуру в деокуповані громади, ми не тільки повертаємо туди життя, але й сприяємо поверненню українців, які змушені були покинути свої домівки», –  прокоментував Олександр Кубраков, Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

Марія Ліндгрен-Салтанова, заступниця голови Місії Посольства Швеції в Україні: «Відновлення громад – один з ключових пріоритетів шведської підтримки України у гуманітарному напрямку. Ми розуміємо важливість швидкого відновлення і, разом з тим, якісної координації та співдії на різних рівнях. Я також хочу підкреслити важливість демократичного залучення мешканців до прийняття рішень по відновленню громади, – це найкраща запорука ефективних проєктів та прозорих і підзвітних суспільству процесів».

2_Balakliya.jpg

У комплектацію мобільного набору для надання послуг входить ноутбук, портативний сканер, лазерний принтер та 4G Wi-Fi-маршрутизатор; авто обладнане інвертором.  Вартість авто та обладнання  834 000 гривень.  

5_Balakliya.jpg

Віталій Карабанов, начальник Балаклійської міської військової адміністрації: «Дякуємо шведським партнерам за своєчасну, вкрай необхідну підтримку в поновленні доступу мешканців до державних послуг. Можливість надати послуги громадянам, які з певних причин не можуть самостійно дістатися в ЦНАП, є дуже важливим фактором, що впливає на швидкість відновлення життєдіяльності громади». 

В грудні 2022 року 13 деокупованих громад Харківщини вже отримали першу кризову підтримку від проєкту – техніку та необхідне обладнання для поновлення роботи ЦНАП вартістю 1 140 000 гривень. PROSTO продовжить підтримку деокупованих громад Харківщини, Херсонщини та Миколаївщини протягом 2023 року. 6_Balakliya.jpg