Новини

Марина Ройко, керівниця ЦНАП: «ЦНАП має і може бути передовою і прогресивною інституцією»

Марина Ройко – одна з лідерок-керівниць ЦНАП, добре відомих у спільноті. Події 2022 року змінили її життя чудернацьким чином. Із родиною вона переїхала зі Сходу на Захід України, де знову очолила ЦНАП громади.

temp2.png

Як змінилося ваше життя після 24 лютого 2022 року?

У лютому моє життя було сповнене мрій і планів які приносила драйв та задоволення, а нові перспективи  давали можливість використати майже семирічний досвід для розбудови мережі ЦНАП.

З початку березня нашу громаду почали окуповувати і з кожним днем необхідність спасати власні життя ставала все очевидніше. Після Бучі та Ірпеня стало остаточно зрозуміло, що ми маємо якнайшвидше покинути домівки для того, щоб зберегти життя. 4 квітня моя сім’я, разом із колегами та їх сім’ями, виїхали колонною з шести авто до Дніпра. З нами також виїхали чотири собаки і шиншила. Дорога, яку раніше проїзжали за дві години, зайняла більше доби. У Дніпрі кожна сім’я обрала свій шлях.

Я зателефонувала друзям з Рівненської області. Сказати нічого не змогла, лише плакала, а з того боку почула тільки «Ми чекаємо на вас, будь ласка, приїзжайте якнайшвидше!». Вже за три доби ми дісталися Рівного. Там я завершила автомобільні курси, отримала посвідчення водія. І незабаром дізналася про вакансію керівника ЦНАП у Здолбунові. Так, у червні 2022 року я знову стала виконувати обов’язки керівниці ЦНАП Здолбунівської громади.

Яким став ЦНАП Лиманської громади за 6 років вашого керівництва?

Я очолила ЦНАП у 2016 році. Ми почали з однієї кімнати, де чотири працівники надавали 85 послуг. Шість років потому ЦНАП займав весь перший поверх міськради, і вже вісім адміністраторів обслуговували мешканців. У Центрі були дві паспортних установки для надання послуг, перші на Донеччині мобільні валізки, ми надавали послуги соціальної сфери, РАЦС і сервісного центру МВС. Навіть конференц-зала для навчання та зустрічей була облаштована для комфортної роботи.

Ми були підключені до «Трембіти» та одні з перших в Україні запровадили шеринг документів. Був у нас і мобільний ЦНАП, за допомогою якого мешканці отримували не лише адмінпослуги: ми і вакцинацію робили за допомогою мобільного Центру.

В лютому 2022 року ЦНАП Лиманської громади надавав 281 послугу.


Lyman.png

Чого вдалося досягти на посаді керівниці ЦНАП Здолбунівської громади?

Здолбунівський ЦНАП створили «з нуля» у грудні 2020 року, фактично розпочав роботу у лютому 2021 року, тобто я прийняла його, можна сказати, на початку становлення як інституції. За буремні часи 2022 року ми вже встигли відшліфувати документи, покращити зонування, створити зону рецепції, збільшити кількість послуг. Завдяки нашій активній роботі по підвищенню кваліфікації ми за чотири місяці піднялися з 351-го до 9-го місця в рейтингу ЦНАП МінЦифри.

Я також хочу дуже подякувати керівництву громади, меру міста Здолбунів Владиславу Сухляку і його команді. За колосальну підтримку роботи та розуміння місії ЦНАП в такі важкі для всіх часи.

Зараз люди вже потрохи звикають, що всі питання та проблеми з отриманням послуг можна вирішити в ЦНАП. Все більшою популярністю користуються місця для самообслуговування, де адміністратори допомагають отримати послуги через портал «Дія». Коли вимикають світло ми згадуємо паперові журнали і продовжуємо приймати людей. А ще, без світла, нарешті розбираємо архіви.

Зараз ЦНАП Здолбунова надає…281 послугу, так, рівно стільки ж, скільки було у ЦНАП Лиману. 

Zdolbuniv.png


Що для вас «професійна самореалізація»?

Лише реалізувавшись у професійному плані людина нарешті повною мірою розуміє, наскільки це важливо. Я з великою радістю усвідомила, що моя робота – це моє хобі, і цей здобуток у житті я дуже ціную.

Цікаво веде мене доля, адже Лиман і Здолбунів – наче дзеркальні міста: обидва крупні залізничні вузли Сходу та Заходу України, обидва міста мають озера, кар’єри, залізницю, що ділить місто навпіл. Навіть кількість мешканців у містах приблизно однакова.

Мрії мають бути сміливими. Пів-року назад я не могла передбачити, як все зміниться. Але впевнена, що якби я не дозволяла собі мріяти, в реальному житті я б не була такою сміливою і, мабуть, не зустріла б таких гарних людей. Здатність вірити і довіряти людям дуже пов'язана з масштабом та свободою мрій.

Мені завжди везло на добрих і гарних людей. Зі мною по життю йдуть класні люди. І за це я дуже вдячна долі. 

Я б хотіла зробити принцип «за будь-якою інформацією люди йдуть в ЦНАП» - звичним і зрозумілим для всіх громадян. Адже точно знаю, що ЦНАП має і може бути передовою і прогресивною інституцією. Незалежно від рівня цифровізації – мешканцям завжди важливо мати місце, куди вони можуть звернутися фізично, поспілкуватися з іншою людиною, почути фахові поради. Також за роки роботи і професійного спілкування я переконалася, що всі керівники ЦНАП зроблені з одного тіста. Це особливі люди, з великим рівнем емпатії та готовністю брати на себе зобов’язання і відповідальність служити іншим.

Ваші враження від участі у Навчальній платформі для керівників ЦНАП? 

Я категорична щодо важливості і користі таких програм. Горизонтальні комунікації – це те, що робить нашу країну справді спроможною протистояти будь-якому агресору. Саме зі стійких особистих зв’язків у парадигмі «рівний – рівному» і народжується громадянське суспільство – основа правової демократичної держави.

В перші роки на посаді керівника я подекуди відчувала, що зі мною щось не так: не справляюсь, не вмію, не виходить. Ці відчуття переслідували мене рівно до першої зустрічі з колегами з інших ЦНАП, яку організували донори ще у 2016  році з метою обміну досвідом. Тоді я зрозуміла, що проблеми керівників ЦНАП різних громад дуже подібні, і те, що у мене не виходить зробити, не є моїм недоліком. Навпаки, свідчить про правильні амбіції та наміри щодо покращення якості надання послуг у громадах. У нашій сфері дуже важливо чути нові ідеї, обмінюватися досвідом. З іншого боку, через регіональну специфіку та людиноцентричний фактор, неможливо просто взяти і скопіювати ідею. Це працює інакше: ви дізнаєтеся про успішний кейс, берете цю ідею і, разом із командою, нарощуєте на неї свій підхід і рішення.

Навчальна платформа класна ще і тим, що повністю заточена саме під такий підхід до творення змін. Крім колег-однодумців завжди допоможуть фахові експерти, і ця підтримка дуже допомагає довести ідею до реалізації та стійкого рішення, діяти стратегічно, примножуючи ефективність та користь для громади.