Новини

Новели в сфері призначення субсидій

 

Житлова субсидія - це безповоротна адресна державна соціальна допомога мешканцям житлових приміщень (будинків), які не можуть самотужки платити за житлово-комунальні послуги.

16 вересня 2022 року постановою Кабінету Міністрів України № 1041 внесено зміни щодо надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу.

Експерти шведсько-українського проєкту PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні» підготували деякі роз’яснення до Постанови.

novels 1 21

Одна з очікуваних головних переваг цього рішення – це можливість застосовування екстериторіального принципу при отриманні цих послуг, який не передбачає "прив'язки" до місця проживання людини. Це особливо актуально в час воєнного стану.

Також це можливість більш ефективніше, централізовано зберігати дані громадян, необхідні для призначення та розрахунку житлових субсидій і пільг, щоб не втрачати їх в умовах тимчасової окупації окремих територій, у разі потреби - оперативно їх корегувати.

Постанова передбачає, що зазначені повноваження переходять від структурних підрозділів з питань соціального захисту населення районних держадміністрацій (військових адміністрацій), виконавчих органів з питань соціального захисту населення міських (у разі їх утворення) рад (далі - УСЗН) до органів Пенсійного фонду України (ПФУ), а саме:

- до 30 листопада 2022 р. призначення субсидій буде здійснюватися УСЗН, проте виплати вже будуть проводити органи ПФУ;

- з 1 грудня 2022 р. прийняття документів, призначення та виплата житлових субсидій покладається на органи ПФУ.

novels 1 22

Громадяни зможуть подавати заяву про призначення та надання житлової субсидії разом з необхідними документами декількома способами, зокрема:

  1. Органам ПФУ (особисто, поштою або в електронній формі через веб-портал електронних послуг чи мобільний додаток ПФУ);
  2. Уповноваженій посадовій особі сільської, селищної, міської ради;
  3. Центру надання адміністративних послуг;
  4. Електронно, через засоби Порталу Дія.

Уповноваженні особи органів місцевого самоврядування чи ЦНАП здійснюють прийом документів виключно з формуванням електронної справи та не пізніше 3-х робочих днів з моменту прийняття передають їх до органів ПФУ. Паперові справи не рідше ніж один раз на два тижні також передаються органам ПФУ.

Внутрішньо переміщені особи також мають право на отримання субсидії за місцем фактичного проживання. Зверніть увагу, що житлова субсидія не може призначатися одночасно за зареєстрованим місцем проживання та фактичним.

Особи працездатного віку, які не працюють, для отримання субсидії повинні перебувати на обліку у центрі зайнятості та мати статус безробітного. У разі зняття з обліку в центрі зайнятості такі особи втрачають право на субсидію.


novels 1 23

Для отримання субсидії необхідно обов’язково подати наступні документи:

  1. Заяву про призначення та надання житлової субсидії встановленого зразку.
  2. Декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулись за призначенням субсидії.
  3. Довідку про доходи, якщо інформація про такі доходи відсутня в ПФУ чи ДФС.
  4. Копію договору про реструктуризацію заборгованості (якщо наявний).
  5. Договір найму житла або довідку внутрішньо переміщеної особи (для підтвердження фактичного проживання).

Також Постановою КМУ № 848 від 21.05.1995р. зі змінами внесеними Постановою КМУ № 1041 від 16.09.2022р. передбачено, що відповідно до різних обставин можливо подання додаткових документів, таких як довідка про непроживання зареєстрованих осіб, довідка про перебування на обліку в центрі зайнятості та інші.

Розмір субсидії залежить від багатьох факторів (кількість осіб, які проживають в домогосподарстві, їх доходи), тому кожна заява розглядається окремо, а сума виплат може різнитися.

 

novels 1 24

Кошти житлової субсидії можуть надходити за вибором отримувача:

  1. Через організацію, яка здійснює виплату і доставку пенсії за місцем проживання.
  2. Шляхом видачі коштів у виплатному об’єкті.
  3. З доставкою коштів додому.
  4. На рахунок, відкритий в уповноваженому банку.

Інформація про призначені житлові субсидії буде вноситься органами ПФУ до Єдиного державного реєстру отримувачів житлових субсидій.

У разі відмови у призначенні субсидії органи ПФУ повинні повідомити заявника про таку відмову у паперовій формі з врученням відповідного повідомлення або через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України або Портал Дія. Проте під час воєнного стану орган ПФУ може повідомляти заявника у телефонному режимі із внесенням відповідного запису до реєстраційного журналу інформування.

novels 1 25

Для тих, хто отримував субсидію, після закінчення строку її надання орган ПФУ здійснює самостійно її призначення на наступний період.

Однак, призначення житлової субсидії на наступний строк здійснюється тільки після подання нових заяви та декларації, якщо у складі таких домогосподарств:

  1. Є особи, які досягли 18-річного віку станом на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії.
  2. Є внутрішньо переміщені особи.
  3. Фактично проживаючих зареєстрованих осіб менше за кількість зареєстрованих осіб.
  4. Особи звертаються за субсидією для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.
  5. Є особи, які орендують житлове приміщення.

Громадяни, яким призначено субсидію, у разі зміни обставин, які впливають на розмір субсидії або настання умов за яких втрачається право на неї, повинні протягом 30 календарних днів повідомити орган ПФУ про такі зміни.