Новини

У Хоростківській громаді на Тернопільщині відкрився Дія Центр

 У Хоростківській громаді Тернопільської області  28 квітня 2023 року відкрився сучасний ЦНАП - Дія Центр. Нове двоповерхове приміщення Центру побудоване з дотриманням всіх вимог для зручності відвідувачів, зокрема, обладнане для потреб осіб з інвалідністю та відвідувачів з дітьми.

Центр надаватиме 224 послуги, якими зможуть скористатися близько 13 тисяч мешканців та внутрішньо-переміщені особи з 10 населених пунктів громади. Серед послуг - реєстрація бізнесу та нерухомості, земельних відносин, соціальних послуг, дозвільних документів, довідок тощо.  1682841515434.jpg
Степан Гладун, голова Хоростківської громади: "Я мріяв ще з 2017 року, щоб відкрити в громаді такий сучасний адміністративний Центр, але війна внесла свої корективи і ми відкриваємо його тільки зараз. Але я сьогодні радий з того, що в цьому центрі будуть сконцентровані всі служби,  які раніше були розміщені по всьому місту. Тож дякую всім, хто долучився до реалізації даного проєкту: голові Тернопільської ОВА Володимиру Трушу, Міністерству цифрової трансформації, народному депутату від Тернопільщини Миколі Люшняку, депутатам міської ради та міжнародним партнерам!”

1682841515208.jpg

У відкритті ЦНАПу взяли участь представники  Міністерства цифрової трансформації України, керівництво Тернопільської ОВА, обласної та районних рад, народні депутати України та представник шведсько-українського проєкту PROSTO "Підтримка доступності послуг в Україні".

Володимир Труш, голова Тернопільської ОВА: "Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України щодо безбар’єрного простору, центр оснащений пандусом, ліфтом, кімнатою для немовлят й ігровою зоною. Це створено для комфорту громадян".
1682841515327.jpg


Сучасний ЦНАП створено завдяки фінансовій допомозі Уряду України, субвенції на розвиток мережі ЦНАП від Міністерства цифрової трансформації, зокрема, з державного бюджету було виділено 11,7 млн гривень.

Катерина Печончик, начальниця відділу мережі ЦНАП Міністерства цифрової трансформації України:  “Відкриття Дія Центру у Хоросткові - важлива подія для місцевої громади, оскільки такий центр допоможе зробити процес отримання адміністративних послуг більш зручним та доступним для населення. Сучасне, інклюзивне приміщення центру оснащене усім необхідним для надання сучасних державних сервісів, покращення якості життя мешканців  та розвитку громади в цілому”.

1682841515280.jpg
Інституційну та методологічну підтримку у створенні Центру громаді надали міжнародні партнери – шведсько-український проєкт PROSTO "Підтримка доступності послуг в Україні".

Всі співробітники ЦНАП пройшли навчальну програму по підвищенню кваліфікації, розроблену експертами PROSTO. Триває співпраця посадовців місцевого самоврядування та Проєкту з питань інформування та залучення мешканців до процесів прийняття рішень у громаді. 

Експерт проєкту PROSTO  Олег Білоус: “Сьогоднішня подія є результатом інституційного супроводу модернізації ЦНАП, що був юридично створений ще в 2018 році. Тоді ще було важко говорити про повноцінну систему надання послуг у громаді, оскільки не було належного приміщення для роботи ЦНАП, тому послуги надавались у кабінетах. Але завдяки спільній роботі громади та експертів Проєкту було оновлено та затверджено документи, які супроводжують роботу належного ЦНАП, створено віддалені робочі місця на базі старостинських округів, що в свою чергу наблизило послуги до мешканців сільських населених пунктів”.

 Додамо, що на Тернопільщині ЦНАП у Хоростківській громаді став сьомим, що працюватиме у форматі "Дія.Центр".
1682841515604.jpg

11.jpg