Новини та події

За підтримки Програми ЄС «U-LEAD з Європою» в Україні створено 1300 точок доступу до адміністративних послуг

«Доступ до державних послуг у сучасному, цифровому та прозорому форматі є вирішальним для якості життя та привабливості громад. Тому я пишаюся тим, що за підтримки програми U-LEAD, яка фінансується ЄС, у 484 громадах відкрились Центри надання адміністративних послуг. Належні ЦНАП, вільні від корупції, сприятимуть зміцненню довіри до місцевої влади та створять позитивне середовище для міцної місцевої демократії, розширення можливостей мешканців та процвітання громад», – підкреслив Ксав’є Камю, керівник відділу програм зовнішньої допомоги «Належне управління та верховенство права» Представництва ЄС в Україні. 

Протягом п’яти років команда напряму з покращення якості надання адмінпослуг для населення надавала комплексну допомогу громадам у створенні належних ЦНАП. Підтримка Програми включала навчання, інституційну підтримку, меблі, техніку, програмне забезпечення, інформаційну систему «Вулик», спеціальні види допомоги – електронну систему керування чергою та мобільні ЦНАП.

«Впевнена, що кожен, хто працює у сфері адміністративних послуг, відчував протягом 5 років залученість та віддачу Програми «U-LEAD з Європою». Завдяки надійній підтримці міжнародних партнерів нам вдалося реалізувати концепцію Дія Центрів і запустити безліч проєктів, що сприяють системному навчанню працівників ЦНАП, розвитку мережі ЦНАП та трансформації державного сервісу. Неймовірно вдячна кожному з команди. Сподіваюся, що будемо й надалі створювати, змінювати, покращувати сферу адміністративних послуг в Україні», — прокоментувала Людмила Рабчинська, заступниця Міністра цифрової трансформації України.

У результаті діяльності проєкту EGOV4Ukraine, що був частиною Програми «U-LEAD з Європою», дві ІТ-системи для цифровізації надання послуг були розроблені та передані Міністерству цифрової трансформації України: система інтероперабельності «Трембіта» та інформаційна система для ЦНАП «Вулик».

«Я дякую нашим партнерам за надзвичайно масштабну та системну підтримку громад України у покращенні доступності та якості адміністративних послуг для мешканців. Створення системи доступу до адмінпослуг у громаді є одним з ключових індикаторів її спроможності та важливим кроком на шляху до стійкого розвитку. Сподіваюся, що експертна підтримка новостворених громад буде продовжуватися, адже у трансформаційний період 2021 року дуже важливо всіляко підтримувати місцеву владу ставати сильнішими та самоврядними», — зазначив В’ячеслав Негода, заступник Міністра розвитку громад та територій України.

Більше 11 000 працівників ЦНАП та органів місцевого самоврядування пройшли навчання по підвищенню кваліфікації в рамках роботи Програми з 2017 по 2021 роки; експерти розробили та апробували методологічний пакет підтримки для створення у громаді належних центрів, вільних від дискримінації та доступних для кожного українця та українки; створено три онлайн-курси для всіх, хто бажає вдосконалити свої навички у сфері адмінпослуг.

«Я дякую партнерам, які пройшли разом з нами цей великий шлях з гідністю та конструктивом, за їхню енергію творити зміни та мотивацію покращувати повсякденне життя своєї громади. Ми будемо продовжувати підтримку децентралізації в Україні та разом з місцевим самоврядуванням, урядом та парламентом працювати над подальшим покращенням якості та доступності адміністративних послуг», – наголосила Сусанна Делланс, директор Програми «U-LEAD з Європою» від Sida.

Три енергоефективних Центри були побудовані «з нуля» за підтримки Програми у Миколаївській громаді на Сумщині, Полонській громаді на Хмельниччині та Новосанжарській громаді на Полтавщині.

Ключові результати та досягнення команди напряму з покращення якості надання адмінпослуг для населення Програми «U-LEAD з Європою» за період 2020-2021 рр. представлені у візуальному звіті, доступному за посиланням: https://bit.ly/2Uqf93H.