Новини

Професійні поради співробітникам ЦНАП

 

Ми живемо в крайні, в якій йде війна, тому почуття тривоги, як і повітряні тривоги, явище часте. Але жити в постійній та безконтрольній тривозі неможливо. Важливо розуміти, чим страх відрізняється від тривоги. Страх – це коли є реальна загроза зараз. Тривога - це накручування себе про всяк випадок. 

Навіщо нам потрібна тривога? Як і повітряна тривога, вона попереджає нас про можливу небезпеку.

psix 2 1

Боротися із будь-якими емоціями мало ефективно. Чим більше ми командуємо собі «Не боятися!», тим більший наш страх і тривога. Тому що ми концентруємо свою увагу на цьому почутті і цим його лише посилюємо.

Тривога любить: незнання, нерозуміння ситуації та неможливість діяти. Чим більше емоцій і менше логіки, тим більше тривоги. Коли ми діємо, тривога зменшується.

Виходячи з цього, пропонуємо алгоритм роботи з тривогою:

1. Відстежити початок тривожності. Чим раніше відслідкуємо, тим легше зупинити. Що включає нашу тривожність? Як вона починає проявлятись у тілі?

2. Далі ставимо собі запитання: «Прямо зараз мені безпосередньо загрожує небезпека?» Якщо ні, то визнати – я зараз відчуваю тривогу. Маю на це право.

3. Визначити основний привід для тривоги – чого боюся найбільше.

4. Зробити ревізію ситуації (краще письмово) перерахувати лише факти без емоцій. При чому враховувати фактори як негативні, і позитивні. У тривозі є тунельність мислення з концентрацією на проблему, а ми свідомо запитуємо себе про можливості та наявні ресурси.

5. Розробити план. Визначити, які дії я можу зробити прямо зараз. Прийняти ситуацію як є і нічого не робити - це також рішення. Відбирають енергію і змушують тривожитися сумніви. Якщо ми на даний момент зробили вибір, нам стає легше. Якщо ситуація зміниться, ми можемо змінити своє рішення.

6. Ставимо крапку - підбиваємо підсумок. Перемикаємо свій мозок в іншу діяльність. Для багатьох прибирання в будинку, миття вікон та прогулянка з дітьми чудовий засіб від тривог.

Профілактика тривоги проста і банальна, чим краще почувається організм, тим йому краще і психологічно, і навпаки. Поки ми не можемо усунути основну причину тривоги, максимально можливо підтримуємо себе турботою про своє здоров'я. Намагайтеся пити, їсти, спати та бувати на свіжому повітрі. Займатися діяльністю, що приносить позитивні емоції, спілкуватися із добрими людьми. Шукаємо та знаходимо маленькі радості життя.

Авторка матеріалу: військова психологиня Олена Трегубенко